A második világháborús győzelem nem volt makulátlan diadalmenet: a D-nap a német borzalmak végének kezdete, és egyben a szövetséges atrocitások véres nyitánya volt - véli Antony Beevor angol történész.



Beevor D-Day: The Battle for Normandy című könyve szerint az angol és amerikai katonák 1944 nyarán gyakran vesztették el önkontrolljukat, és mészárolták le az ellenállókat. Ezen elesettek neveit ma már nem ismerjük, de egy biztos: Normandiában nagyon sok németre várt hasonló sors.

Az itt vívott küzdelmekről könyvek és mozgóképek sora áll rendelkezésre, és úgy tűnik, a történészek és filmesek már mindent elmondtak erről az összecsapásról. Beevor azonban másként véli: a történész több olyan esetet is feldolgozott, amely szerint a szövetségesek sokkal több háborús bűnt követtek el Normandiában, mint azt korábban bárki is hitte. Szerinte nagyon sok olyan visszaemlékezés van, amelyekből nyilvánvaló, hogy az amerikai, brit és kanadai csapatok hadifoglyokat és sebesülteket mészároltak le, emellett többször hajtották a Wehrmacht és az SS katonáit az aknamezőkre, hogy semlegesítsék azokat. Többen részegen lődösték halomra a németeket, míg egyes tisztek nyíltan lőtték főbe foglyaikat.

A bizonyítékok iszonyatosak: eszerint a szövetségesek a legtöbb alkalommal korábban elszenvedett veszteségeikért akartak véres bosszút állni, és volt olyan eset, hogy az utászoknak kellett megvédeni az ejtőernyősök tombolásától a németeket. Mindez szándékos volt: Peter Lieb német történész kutatásai szerint több amerikai és kanadai egység kapott a D-napon olyan utasításokat, hogy ne ejtsenek foglyokat. Emellett az is közismert, hogy nagyon kevés Waffen SS-tag került szövetséges hadifogolytáborba: esetükben egyrészt lehetséges, hogy halálukig harcoltak, ám a történészek ma már azt is elképzelhetőnek tartják, hogy az angolok és amerikaiak a halálfejes jelképeket látva azonnal főbe lőtte őket.

Beevor a legtöbb esetben olyan naplókból vagy épp emlékiratokból idéz, amelyek évek, sőt évtizedek óta szabadon elérhetők a nagyközönség számára is. A legtöbben azonban azért nem foglalkoztak ezekkel a fejezetekkel, mert a hasonló incidensek nem erősítették a „nagyszerű nemzedékről” kialakított képet. Hasonló történetekkel 2007-ben Rick Atkinson is foglalkozott, aki The Day of Battle: The War in Sicily and Italy, 1934-1944 című könyvében szintén a szövetségesek háborús bűneit elevenítette fel.

Emellett azonban ne feledjük: Normandiában a németek is különösen kegyetlenül harcoltak, és állítottak csapdát a szövetségeseknek. Különös brutalitással végezték ki foglyaikat, és ennek mértéke nagyságrendekkel nagyobb volt, mint amit a szövetségesek valaha álmodhattak: az SS tagjai csak a partraszállás utáni partizánfelkelésben 16 ezer franciát végeztek ki.

Forrás: Wikipédia
 
 
Saját vélemény:Szerintem a történésznek igaza lehet.A németeket mindig úgy állitoták be,hogy "Fasiszta dögöljön meg mind".DE lehet,hogy a szövetségesek olyan dolgokat műveltek ott a D-Napon,hogy az mindent felül múl a fasiszták tetteivel.Igaz ők kivégeztek több millió zsidót.Sajnos,ezt már csak azok tudhatják akik ott voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://haverteam.blog.hu/api/trackback/id/tr462192740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.08.03. 16:07:50

Perszee, ez mind igaz, és tényszerű. Csak ezeket a bűnöket azért nem hozzák nyilvánosságra, mert már régóta a győztesek írják a történelmet. Amíg a Szovjetunió nem bomlott fel, azokat a "szép" tetteket sem hangoztatták (mármint a szovjetek) hogy Berlinben több ezer asszonyt erőszakoltak meg. De ott van a Katnyi mészárlás is, amikor is 10 000 lengyel tisztek mészároltak le egy nap alatt..Most, hogy a háborúnak már lassan 65 éve vége, a szövetségesek is belátták, hogy az ő katonáik sem voltak makulátlan emberek, ők is követtek el bűnöket, ez tény és való. A németeket mindig is gonosznak állították be, de a legrosszabb, hogy az egész német haderőre azt mondták hogy nácik voltak. Ez egy nagy hülyeség, mert a katonák (az SS-t is belevéve) mindössze 9%-a volt náci párttag. Vagy egy sokkal szemléletesebb példa: dédnagymamám házában német katonák szálltak meg, amikor ugye itt is dúltak a harcok. A 2 baka megvetette neki az ágyat, és elutasítóan azt mondták, hogy a pajtában alszanak. Ez szerintem meggyőző.

haveeer 2010.08.03. 16:15:42

@Mo$qUiTo: Ez teljes mértékben igaz.Mindig a győztesek írják a történelmet.Sok mindenre nem tudjuk a választ.Lehet,hogy a németek fele olyan kegyetlenek voltak mint a szövetségesek csak ezeket nem írták meg.

Mo$qUiTo · http://anomaly.blog.hu/ 2010.08.04. 15:39:24

@Laja (HT): Persze, nem azt mondom, hogy a németeknek nem voltak bűneik..De azt, amikor úgy állítják be a háborút, hogy "a Győzedelmes Szövetséges koalíció keresztes hadjárata a fasiszta szörnyeteg ellen" engem spec. irritál. Az igazi történelemmel köszönőviszonyban sincs ez az elmélet. Vagy pl. ha a németek tényszerű bűnöket követtek el, azt is rengetegszer kidomborították, kiszínezték. Szerintem ismeritek Joachim Peipert. Az ő egységének néhány katonája (parancs, és engedély nélkül, puszta bosszúból) kivégzett amerikai hadifoglyokat Malmedy-nél. A Nürnbergi Perben Peiper-t, és több katonát is halálra ítéltek, akik akkor hallottak az esemény áldozatainak mennyiségéről először. Akkor azt mondták nekik, hogy 7800 (!) foglyot mészároltak le, később már a hihetőbb 240-t preferálták, utóbb kiderült, hogy "csak" 76 foglyot lőttek agyon. Így a vád alól felmentették a tisztet aki egyébként katonáinak tiltotta, hogy kegyetlenkedjenek a hadifoglyokkal/civilekkel, de a múltja okozta a végzetét, amikor franciaországi otthonát felgyújtották, és ott halt szörnyet.

A demokrácia szabályainak sztem kicsit ellentmond ez a 7800-ból 76-ra történt változtatgatás, különösen, hogy emberi életekről volt szó..
süti beállítások módosítása